statiegeld op wegwerp flesjes en blikjes?

Heb je de laatste tijd het nieuws gevolgd? Dan heb je vast gehoord dat er heel veel lege flesjes en blikjes achteloos in de natuur weggegooid worden. Met duizenden tegelijk. Wist je dat het wel tot tien jaar duurt voordat een flesje verdwenen is en dat het wel bijna honderd jaar kan duren voordat een blikje in de natuur vergaan is? Ieder jaar ruimen honderden vrijwilligers bergen zwerfafval op. Ook zorgen de gemeentes dat dit gebeurt. En dat is maar goed ook.

Een goede maatregel zou zijn om statiegeld te heffen op kleine plastic flesjes en blikjes. 21 Organisaties uit Nederland en Vlaanderen hebben dit aan hun regering gevraagd. Men denkt dat mensen dan eerder hun flesjes en blikjes inleveren. Dat scheelt veel zwerfafval, dierenleed en opruimkosten. Bovendien kunnen de ingezamelde materialen ook gerecycled worden, dus dat scheelt weer grondstoffen. 

Les 8 (deel 5) van Kraanwaterkennis gaat hier ook over. Het is bovendien veel gezonder en goedkoper om kraanwater te drinken. Je kan kraanwater ook gewoon meenemen in flesjes, die je kunt hergebruiken. Veel beter voor het milieu dus.